Nakon uspješnog probnog rada prva solarna elektrana u Zenici je dobila stalni priključak na elektroenergetsku mrežu. Zvanično je dobivena i dozvola za proizvodnju električne energije od strane FERK-a (Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine), te je time firma „PERO“ ZENICA d.o.o. stekla status KVALIFIKOVANI PROIZVOĐAČ ELEKTRIČNE ENERGIJE.

Podsjećamo, krajem prošle godine je objavljeno da firma „PERO“ Zenica d.o.o. radi na veoma značajnom projektu, tj. gradi prvu solarnu elektranu u Zenici na krovu svoje poslovne zgrade na Bojinom Viru. Riječ je o proizvodnom objektu instalirane snage 119 kW. Planirana godišnja proizvodnja izgrađene fotonaponske solarne elektrane „SE PERO 1“ je 139.000 kWh, a vrijednost investicije 250.000 KM.

Ovaj projekat je iznimno važan, ne samo za firmu „PERO“ Zenica d.o.o., već i za cijelu zajednicu, jer promoviše ekologiju, energetsku učinkovitost, poslovnu izvrsnost i održivi razvoj. Osim što se radi o ekološki prihvatljivom načinu proizvodnje električne energije ovakvi projekti su i iznimno profitabilni. „Želimo racionalno investirati u nove projekte, investirati u obnovljive izvore energije, energijsku efikasnost, dugoročno profitirati, a u isto vrijeme biti odgovorni prema našem okruženju kao i našoj planeti u cjelosti. Planiramo u svojim Centrima za gradnju i uređenje doma nuditi velike, ali i male kućne solarne sisteme, obezbijediti savjetodavnu pomoć kod projektovanja i izgradnje takvih solarnih sistema, te na taj način omogućiti da takvi projekti postanu maksimalno dostupni i jednostavno izvodivi za što veći broj kupaca i investitora.“

U nastavku donosimo snimak prve solarne elektrane u Zenici „SE PERO 1“ iz zraka: